Program

Dag 1

Vi åker på morgonen från Piteå, Luleå, Haparanda, Övertorneå, Pajala och gör uppehåll i Muonio för lunch. Sedan fortsätter vi via Kilpisjärvi och innan vi svänger av mot Oteren, har vi Skibotn som har ett centralt läge i Nordkalotten och 481 invånare. Vi bor i Oteren och har middag och övernattning där.

Dag 2

Efter frukost åker vi mot Lyngen, där vi äter lunch och sen tar vi färjan över till Olderdalen. Vi fortsätter sen till Alta/Alattio ”Norrskensstaden”, där vi bor och äter middag samt besöker Alta museum där intressanta hällristningar finns.

Dag 3

Vi äter frukost och åker sedan mot Vadsö/Vesisaari. I slutet av andra världskriget blev större delen av staden bombad av sovjetiska styrkor. Där finns Tuomainens gård, som visar bygdens historia och samt om människor från norra delar av Finland, men även från svenska Tornedalens invandring. Vi har lunchpaket med oss från Alta och övernattar sedan i Vardö, där vi också äter middag.

Dag 4

Efter frukost besöker vi ”Världens Nordligaste fästning från 1734” i Vardö. Vi åker sen till ”Pikku-Suomi” LillFinland (Bugöynes/Pykeija) där vi äter lunch. De flesta i byn har finska rötter och en stor del pratar ännu en dialekt av finskan. Majoriteten av invånarnas förfäder och mödrar kom från Finland i mitten av 1800-talet. Vi åker sedan till Kirkenäs/Kirkkoniemi, som blev ett slagfält under andra världskriget då staden förstördes i grunden 1944, där vi äter middag och övernattar.

Dag 5

Efter frukost åker vi vidare och färdas via skoltsamernas by Sevettijärvi där finsk, samisk och norsk kultur möts. Vi åker sedan vidare mot Enare/Inari där det finns ett Samemuseum. Vi fortsätter sen till Levi, som är en vintersportort, som ligger 531 m över havet. I Levi finns Finlands först byggda gondolift. Hemfärden går via Pajala.

Pris

Pris per person 7 295 kr i dubbelrum.
Tillägg för enkelrum 1 795 kr.
Avbeställningsskydd 200 kr. 

I priset ingår bussresa, övernattning i Oteren, Alta, Vardö, Kirkenäs med halvpension, 2 luncher, ett lunchpaket, Alta museum, slott i Vardö och guide under resan.

 

Anmälan

Anmälan senast 29 juni 2018 till Tapanis Buss, info@tapanis.se, 0922-129 55.