Program

Dag 1

Vi åker på morgonen från Piteå, Luleå, Haparanda, Pajala och fortsätter sedan till Levi för lunch. Levi är en vintersportort som ligger 531 m över havet. Det finns 43 pister och 26 skidliftar. I Levi finns Finlands först byggda gondollift. Sedan fortsätter vi till Kilpisjärvi för middag och övernattning.

Dag 2

Efter frukost åker vi mot Skibotn/Yykeänperä, som har ett centralt läge i Nordkalotten med 481 invånare. Vi äter lunch i Lyngen och sen tar vi färjan över från Lyngen till Olderdalen. Vi fortsätter sen till Alta/Alattio ”Norrskensstaden”, där vi bor och äter middag samt besöker Alta museum där intressanta hällristningar finns.

Dag 3

Vi äter frukost och åker sedan mot Vadsö/Vesisaari. I slutet av andra världskriget blev större delen av staden bombad av sovjetiska styrkor. Det finns ett Kvenmuesum, som visar bygdens historia och kvenernas (människor från norra delar av Finland men även från svenska Tornedalen) invandring. Vi har lunchpaket med oss från Alta och övernattar sedan i Vadsö, där vi också äter middag.

Dag 4

Efter frukost åker vi mot Vardö/Vuoreija där vi besöker ”Världens Nordligaste fästning från 1734”. Lunch äter vi i ”Pikku-Suomi” LillFinland (Bugöynes/Pykeija), de flesta i byn har finska rötter och en stor del pratar ännu en dialekt av finskan. Majoriteten av invånarnas förfäder och mödrar kom från Finland i mitten av 1800 talet. Vi åker sedan till Kirkenäs/Kirkkoniemi, som blev ett slagfält under andra världskriget då staden förstördes i grunden 1944, där vi äter  middag och övernattar.

Dag 5

Frukost och vi färdas via skoltsamernas by Sevettijärvi där finsk, samisk och norsk kultur möts. Vi åker sedan vidare mot Enare/Inari där det finns ett Samemuseum. Vi äter lunch efter vägen och åker via Rovaniemi med tomteland. Staden brändes ner till 90 % av tyska trupper under andra världskriget, endast några få äldre byggnader klarade sig undan lågorna. Hemfärden körs via Pello, Övertorneå och Haparanda. 

Pris

Pris per person 6 995 kr i dubbelrum.
Tillägg för enkelrum 1.595 kr.
Avbeställningsskydd 200 kr. 

I priset ingår bussresa, övernattning i Kilpisjärvi, Alta, Vadsö, Kirkenäs med halvpension, tre luncher, lunchpaket, Alta museum, slott i Vardö och guide under resan.

 

Anmälan

Anmälan senast 30 juni 2017 till Tapanis Buss, info@tapanis.se, 0922-129 55.